audioberza logo
Za informacije, zainteresovani izlagači mogu nam se obratiti na:
Telefoni: +381 (0)63 / 211 777
                  +381 (0)64 / 112 33 64
mail: office (at) audioberza.com
facebook Pridružite nam se na Facebook-u

U carstvu vremešne audio tehnike

Imam neodoljivu želju da prikaz započnem opisom meni najupečatljivijeg doživljaja sa ove (pete) Audioberze. Naime, 9. novembra 2008. neizmerno zadovoljstvo i čast priredio nam je naš prijatelj, audiofil, veliki poznavalac audio tehnike i kolekcionar vintage audio uređaja Miloš Kutlarović - Kiki, prezentacijom najvećeg dela svoje kolekcije u prostoru na prvom spratu "Staklenca" koji je, inače, na Audioberzi rezervisan za promocije nove audio opreme. Ova prezentacija je bila i svojevrsna promocija, pošto su mlađi posetioci imali priliku da se po prvi put upoznaju sa čarima zvuka vrhunskih uređaja iz nekih ranijih vremena... Bili su to uglavnom uređaji iz 70-tih i 80-tih godina prošlog veka, u besprekornom estetskom i funkcionalnom stanju. Od firmi, bili su zastupljeni Quad, Philips, Nakamichi, Pioneer, Sansui, Nad, Teac, Revox, Kenwood, Denon, Tandberg, Luxman, Acoustic Research, Sony i još neki, a Kiki mi neće zameriti ako se nisam setio svih.

Najveće interesovanje izazvao je muzički sistem sastavljen od Quad ESL-57 elektrostatičkih zvučnika, Quad 44 predpojačala, Quad 405 pojačavača snage i Philips CD-100 CD plejera kao izvora (jedan od prvih CD plejera na svetu). Zvezda ovog sistema neosporno su bili Quad ESL-57 zvučnici, koji su kvalitetom reprodukcije daleko prevazilazili ostale komponente sistema, a po nekima čak predstavljaju najbolje zvučnike ikad proizvedene. Nisam u poziciji da potvrdim tako radikalne stavove, ali su se tokom prezentacije ovog sistema jasno mogle čuti neke vanvremenske kategorije zvučne reprodukcije. Transparentnost, prirodnost i izuzetno pozicioniranje istrumenata u prostoru su kvaliteti koji su kod ovih zvučnika dovedeni skoro do perfekcije. Nema ko nije bio opčinjen životnošću reprodukcije glasa Dajane Kral. Kada se u obzir uzme činjenica da su ovi zvučnici javnosti predstavljeni još davne 1955. godine, a da je serijska proizvodnja počela 1957. (otuda i oznaka) i trajala čak do 1985. godine, postaje jasno o kakvom tehnološki naprednom i trajnom dizajnu je ovde reč. Ako je test vremena ono što o nečemu daje konačnan sud, onda su ga ovi zvučnici položili sa najvišim ocenama, kao prvo činjenicom da je njihova serijska proizvodnja trajala čitavih 28 godina, a zatim i činjenicom da i dan danas imaju svoje verne poklonike i da ih se vlasnici vrlo retko i nerado odriču.

Na prezentaciji koju je 15. novembra organizovala firma "BM" u Hotelu Hyatt Regency u Beogradu (a koju je na ovoj Audioberzi najavio lično direktor BM-a gospodin Slobodan Miljković), tokom prezentacije trenutno najboljeg zvučnika iz Quad produkcije, modela ESL-2905 jasno su mogli da se čuju temelji karaktera reprodukcije postavljeni od strane modela ESL-57 čitavih pet decenija ranije, samo tehnički dodatno unapređeni, čime je još jednom potvrđena vitalnost prvobitne koncepcije.

Koristim priliku da se najljubaznije zahvalim Kikiju na njegovom upečatljivom gostovanju i gospodinu Miljkoviću na ljubaznom pozivu koji je uputio svim posetiocima i učesnicima Audioberze, kao i da im poželim puno uspeha u budućem radu.

Kao i do sada, u holu "Staklenca" posetioce je čekala bogata ponuda polovnih audio uređaja, nove i polovne dodatene opreme i originalnih muzičkih izdanja. Uz osveženje na Desku 2 posetioci su bili u mogućnosti da razmene mišljenja sa ljudima istih interesovanja, kao i sa poznatim ekspertima naše audio scene. Posetioci su se na ovoj berzi zadržavali primetno duže nego na ranijim berzama, što potvrđuje tvrdnju da je ponuda na Audioberzi svaki put sve interesantnija, a posetioci i izlagači sve opušteniji.

Inače, novina na ovoj Audioberzi je i promena termina održavanja. Od ove Audioberze, pa do daljeg, Audioberza će biti otvorena za posetioce od 12 do 17 sati najavljenog datuma, tako da će sledeća Audioberza, šesta po redu, biti otvorena za posetioce od 12 do 17 sati 21. decembra 2008. godine, kada vas sa nestrpljenjem očekujemo!

Aleksandar Vujasin

Početna ->