audioberza logo
Za informacije, zainteresovani izlagači mogu nam se obratiti na:
Telefoni: +381 (0)63 / 211 777
                  +381 (0)64 / 112 33 64
mail: office (at) audioberza.com
facebook Pridružite nam se na Facebook-u

Mladost i mudrost

Iako su neki izražavali sumnju da će još prva Audioberza biti održana, mi smo u nedelju 18. maja 2008. u tržnom centru na Trgu Republike u Beogradu, održali već drugu Audioberzu!

Glavna organizaciona izmena ove berze u odnosu na prvu, ogleda se u tome što smo promenili termin održavanja. Naime, termin održavanja prve Audioberze bio je od 10 do 16 sati, ali smo primetili da je na toj berzi posećenost u periodu od 10 do 12 sati bila skoro zanemarljiva. Stoga smo odlučili da termin ove druge Audioberze, kao i svih budućih, bude od 12 do 18 sati.

Inače, atmosfera na ovoj berzi bila je, jednom rečju, fantastična! Još opuštenija nego na prvoj berzi i izuzetno srdačna, naročito u okolini štanda Hi-Files časopisa. Ono što nas posebno raduje je činjenica da je bilo mnogo više mlađih posetilaca nego na prvoj Audioberzi. To nam daje nadu da će, već pomalo posustala, audio scena u Srbiji dobiti jedan novi polet, što nam je i bio osnovni motiv za pokretanje Audioberze kao manifestacije. Ovom prilikom, ti mladi ljudi, kao i ostali posetioci, mogli su da vide još širu ponudu polovnih i novih audio uređaja i zvučnika, dok je ponuda dodatne opreme (kablova, konektora, elektronskih komponenti i sl.) bila posebno obogaćena prisustvom novih izlagača u tom segmentu. Primetna je bila i višestruko uvećana ponuda originalnih muzičkih izdanja, u skoro svim postojećim formatima - CD, LP, SACD, HDCD...

Posebnu čast i zadovoljstvo, svojim prisustvom, priredio nam je gospodin Dejan Dobrin, održavanjem promocije dela proizvodnog programa firme Dayens iz Šapca, čiji je on osnivač, glavni konstruktor i slobodno bi se moglo reći "spiritus movens". Ova firma postoji od 1991. godine i bavi se  proizvodnjom audio pojačavača i zvučnika, kao i konsaltingom, a više o Dayensu možete saznati na njihovom sajtu www.dayens.co.yu.

Promocija je održana tokom celog trajanja Audioberze u poluotvorenom prostoru na prvom spratu "Staklenca" i premda nesavršenih akustičkih kvaliteta, pokazalo se da je taj prostor sasvim adekvatan za ono za šta smo ga i namenili, dakle za PROMOCIJU. Naravno da usled specifičnog okruženja i žamora koji je dopirao iz prizemlja nije moglo da se doživi potpuno audiofilsko iskustvo slušajući uređaje na promociji, ali su prisutni sasvim komotno mogli da se upoznaju sa potencijalima koje Dayens uređaji i zvučnici neosporno poseduju i koje mogu u punoj meri da razviju tek u realnim sobnim uslovima, za kakve su i projektovani. Prisutni su mogli i da se, u direktnom kontaktu sa gospodinom Dobrinom, upoznaju sa ostatkom njegovog proizvodnog programa i eventualno dogovore za prezentaciju u sopstvenom prostoru. U par navrata, primetio sam izraze iskrenog iznenađenja, nivoom kvaliteta Dayens uređaja, na licima prisutnih posetilaca, od kojih su se neki po prvi put susreli sa proizvodima ove firme. Posebna zvezda promocije bila je kombinacija sićušnog Ampino pojačavača i malešnih Premium Micra zvučnika, među kojima postoji neka očaravajuća sinergija. Mnogi od prisutnih (među njima i ja) ostali su zatečeni mogućnostima reprodukcije basa od strane ovog, vizuelno malenog, sistema do te mere da je, pogotovo kada se u obzir uzme izuzetno pristupačna cena ove kombinacije, dolazilo do paradoksa između onoga što je moglo da se vidi i onoga što je moglo da se čuje! Tokom promocije, Dayens je izložio i deo ponude firmi, čiji su zastupnici za Srbiju (Mundorf, Visaton, WBT,...). Nadamo se da će nam gospodin Dobrin još nekom prilikom prirediti zadovoljstvo prezentacijom svojih proizvoda, a mi ćemo nastojati da za svaku sledeću berzu obezbedimo neku novu i drugačiju promociju audio opreme.

U nastojanju da posetiocima obezbedimo ono što neki nazivaju "absolutnom referencom", dakle živi zvuk, tačno u 15 sati organizovali smo jedan kratak muzički program u vidu nastupa etno sekcije Prve i Treće Beogradske gimnazije. Pet devojaka, pripadnica ove sekcije, pod rukovodstvom profesorke Andrijane Jovanović, ispunile su prostor "Staklenca" zvukom pesama iz davnina, razgaljujući svojim mladim glasovima srca mnogobrojnih prisutnih, na čemu im se, ovom prilikom, najsrdačnije zahvaljujemo. Namera nam je da, ovako započetu praksu živih nastupa na Audioberzi, pretvorimo u tradiciju.

Oko 18 sati, centar Beograda pogodilo je nevreme, sa zakašnjenjem donoseći toliko priželjkivano osveženje koje posetiocima, usled visoke temperature, nije mogao u potpunosti da obezbedi čak ni popularni Desk 2. Nadamo se da nas letnje vreme neće sprečiti da se u još većem broju okupimo već 22. juna na trećoj Audioberzi u Beogradu. Dobrodošli i vidimo se!

Aleksandar Vujasin

Početna ->